NJOKE SA SLANINOM U CRVENOM SOSU

14:40

Njoke pravim na razne načine, ali ovaj mi je definitivno jedan od omiljenih recepata. Nastao je spontano, koristila sam sastojke koje sam imala i rezultat je bio odličan.:)
 

Sastojci za 4 osobe:
 
1 glavica crvenog luka
300-400 gr slanine
500 gr njoke
1 paprika
200 gr šampinjona
500 gr paradajz pelata
crveni kiseli kupus ( po želji)
maslinovo ulje
1 čaša crvenog vina
1 kašika šećera
biber, sol,bazilika, ruzmarin i lovorov list

Priprema

1.Sitno isjeckati crveni luk i pržiti na maslinovom ulju dok ne omekša.
2. Dodati isjeckanu papriku i posoliti.
3. Zatim narezati šampinjone i pržiti sve skupa dok ne omekša.
4. Slaninu narežemo na sitne komade, pobiberimo, dodamo u tiganj i pržimo 3-4 minute.
5.Sipamo paradajz pelat, crveni kiseli kupus, dodamo šećer,malo ruzmarina, 1 lovorov list i vino i pustimo da se krčka na niskoj vatri, dok se umak ne zgusne.
6. Njoke kuvamo u vreloj slanoj vodi, prema uputstvima sa kesice.
7. Kada su njoke skuvane, procijedimo ih sipamo u umak. Biber,so , baziliku dodamo po želji.


Prijedlozi:

Umjesto slanine možete koristiti neko drugo  suvomesnato meso po želji.
Pelat možete zamijeniti sa svježe sjeckanim paradajzom.
Ukoliko nemate crveni kiseli kupus, možete koristiti i svježi. U tom slučaju ga dinstajte na početku sa crvenim lukom i dodajte malo jabukovog sirceta.


 

You Might Also Like

0 коментара

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images

Основни подаци о мени

Subscribe