Povrće iz woka

02:56

Obožavam jela iz woka! Često eksperimentišem sa ovom fantastičnom kineskom posudom u kojoj jela ispadnu preukusna! Naš wok je od kovanog željeza, težak i čvrst i ti su definitivno najbolji, koriste ga takođe i profesionalni kuvari. S obzirom da je ovo višenamjenska posuda u kojoj se hrana može pržiti na malo ulja i u dubokom ulju, kuvati na pari ili u vodi, blanširati ili dinstati, isplati se svaki cent dati za ovu kvalitetnu posudu. U woku mirne duše možete kad pripravite jedno jelo, obrisati posudu papirnatim ubrusom i započeti pripremu idućeg. Povrće i meso se prži kratko i na jakoj vatri. Povrće ispadne gotovo polu sirovo i to je zdrava karakteristika kineske kuhinje. Meso koje se koristi mora biti čisto mišićno meso, izrezano na tanke trakice.
 Za pripremu jela iz woka koristim škampe, piletinu, govedinu ili samo povrće. Kao prilog rezance, nudle ili rižoto. Obavezan je i kvalitetan soja sos, ukoliko niste ljubitelj ovog, možete naravno izabrati i neki drugi kao npr. čili sos, curry začin, sečuanski ili slatko-kiseli sos.
 
Sastojci
 (količinu povrća mjerite prema broju osoba za koje spremate)
 
soja sos
brokuli
šargarepa
crvena paprika i žuta paprika
indijski orasi
slatka kukuruza
shitake gljive ili šampinjoni(po želji)
poriluk
čili paprika (po želji)
malo bijelog ili crvenog kupusa
so, sojino ulje ili suncokretovo
prilozi (basmati riža, nudle ili rezanci)
 
Priprema:
 
          1. Na malo vrućeg ulja dodajemo očišćen i narezan poriluk, šargarepu očišćenu i narezanu na  trakice, te očišćenu i na trakice narezanu svježu crvenu i žutu papriku. Nakon 5 minuta miješanja, dodajte kukurz, indijske orahe, narezane i očišćene gljive, kupus i brokuli. Malo posolite.
2. Kada povrće počinje da mijenja boju, kada omekša, dodajte oko 4-5 kašika soja sosa.
         3. Kada je povrće gotovo, sklonite ga sa vatre i poslužite sa nekim od gore navedenih priloga.
 
Napomena:
Povrće se u wok dodaje po određenom redoslijedu: tvrđe ubacite odmah, a mekše pri kraju priprave, kako bi i nakon termičke obrade zadržalo prirodan okus i ostalo polusirovo, pa ne pretjerujte s pržnjem.
 

You Might Also Like

0 коментара

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images

Основни подаци о мени

Subscribe