Losos sa pikantnim rižotom od povrća

09:30

Za spremanje lososa ne trebate puno kuvarskog znanja a ni vremena. Najjednostavniji način a i najbolji po mom mišljenju, jeste da file umotate u foliju skupa sa začinima. Na ovaj način riba zadrži sokove, sočnost, prelijepo miriše i ravnomjerno je ispečena. Kao prilog možete napraviti ovaj pikantni rižoto, koji je bio sam po sebi toliko dobar, da ga možete praviti i bez dodatka ribe, kao glavno jelo ili za večeru. Ukoliko niste ljubitelj ljutog (srednje ljutog);), feferone možete izostaviti ili ih dodati jako malo, po vašem ukusu.



Sastojci:

file lososa
500 gr svježeg spanaća
200 ml pavlake za kuvanje
1 crvena paprika
1 zelena paprika
1 poriluk
1 velika kašika curry začina
feferona po želji
maslinovo ulje
1 limun
timijan, koper
so i biber

Priprema:

1. Na maslinovom ulju dinstajte sjeckanu crvenu i zelenu papriku, posolite i nakon što omekša, dodajte rižoto. Na kratko promiješajte, pa dodajte vode toliko da pokrije rižoto.
2. Nakon 5 min. dodajte sjeckani poriluk. Nakon 7-8min. dodajte sjeckani spanać i još malo vode ukoliko je potrebno.
3.  Kada rižoto omekša, pobiberite ga, dodajte pavlaku za kuvanje i curry začin. Nakon 5 min kada pavlaka zgusne, rižoto sklonite sa vatre.
4. File lososa operite i dobro osušite.
5. Stavite ga na foliju i začinite sa biberom,maslinovim uljem, solju, timijanom i koprom. Limun stavite kada je file ispečen. Dobro ga umotajte i stavite da se peče na 200 stepeni 15 min. Nakon 15 min izgasite rernu i ostavite još 5 minuta. Ukoliko imate debeo file lososa onda nakon 15 min pečenja neka odstoji u izgašenoj rerni još 10 min.
6. Preko rižota stavite sjeckane feferone i file lososa. Preko iscijedite malo limuna. Služite toplo.

Uživajte!

Napomena:
Kada spremate povrće uvijek stavite da se prži ono za koje vam treba više vremena a na kraju ona za koje vam treba manje, jer ćete jedino na taj način sačuvati vitamine i ukuse povrća. Zato sam gore navela minutažu koje naravno ne morate strogo da se držite, sami možete procijeniti kada vam je povrće omekšalo i kada da dodate sledeće. Važno je samo ne prekuvati ga.
S obzirom na vrstu rižota, različito je i vrijeme kuvanja, s toga prije nego što ga sklonite sa vatre, provjerite je li dovoljno mek.

You Might Also Like

0 коментара

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images

Основни подаци о мени

Subscribe