CRNOGORSKI RAŠTAN
05:25
RAŠTAN, raštika – Male je hranljive vrijednosti, 100 g jestivog dijela sadrži 27 kalorija. Bogata je vitaminom C. Koristi se zimi (jer ljeti gubi na ukusu i žilava je) za variva, jela sa mesom i složena jela.
Raštan pripada tradicionalnoj crnogorskoj kuhinji. Spada u moja omiljena ''zimska'' jela i nezaobilazan je na Bozicnoj trpezi. U mojoj porodici ga svi vole, a na predlog mog tate, uvijek se kuvao sa porilukom, što daje poseban ukus raštanu. Ovaj recept sam dobila od majke, meni se mnogo sviđa a nadam se da će i vama.
Sastojci:
800 gr raštana
1 struk poriluka (po želji)
3 krompira
1-2 sargarepe
suvomesnato meso ( dimljena slanina, kobasica, dimljena rebra itd.)
malo goveđeg mesa - po želji
1 kašika mljevene paprike
1 kašika paradajz pelata
so, biber
Priprema:
1. Listove raštana oprati i isjeći na trake, isto tako i poriluk i kuvati u slanoj vodi na srednjoj vatri oko 30 min.
2. Meso dobro oprati, naliti vodom i kuvati 10 minuta
3. Krompir i šargarepu narezane na krupnije komade dodamo raštanu i sve skupa kuvamo na laganoj vatri 40 minuta.
4. Dodamo suvo meso, paradajz pelat i kuvamo jos 15 minuta.
5. Kada sve omekša posolimo po želji, dodamo biber i mljevenu papriku, dobro promiješamo i na najnižoj vatri kuvamo 5minuta. Prijatno! :)
Raštan pripada tradicionalnoj crnogorskoj kuhinji. Spada u moja omiljena ''zimska'' jela i nezaobilazan je na Bozicnoj trpezi. U mojoj porodici ga svi vole, a na predlog mog tate, uvijek se kuvao sa porilukom, što daje poseban ukus raštanu. Ovaj recept sam dobila od majke, meni se mnogo sviđa a nadam se da će i vama.
Sastojci:
800 gr raštana
1 struk poriluka (po želji)
3 krompira
1-2 sargarepe
suvomesnato meso ( dimljena slanina, kobasica, dimljena rebra itd.)
malo goveđeg mesa - po želji
1 kašika mljevene paprike
1 kašika paradajz pelata
so, biber
Priprema:
1. Listove raštana oprati i isjeći na trake, isto tako i poriluk i kuvati u slanoj vodi na srednjoj vatri oko 30 min.
2. Meso dobro oprati, naliti vodom i kuvati 10 minuta
3. Krompir i šargarepu narezane na krupnije komade dodamo raštanu i sve skupa kuvamo na laganoj vatri 40 minuta.
4. Dodamo suvo meso, paradajz pelat i kuvamo jos 15 minuta.
5. Kada sve omekša posolimo po želji, dodamo biber i mljevenu papriku, dobro promiješamo i na najnižoj vatri kuvamo 5minuta. Prijatno! :)
2 коментара
Mrkva? Koje svetogrđe!!!
ОдговориИзбришиNema mrkve ni aleve paprike
ОдговориИзбриши