STARINSKI KOLAČ OD JABUKA
10:37
Veoma lijep i jednostavan kolač. Postoje različite verzije ovog kolača, ali meni je ovaj definitivno najbolji. Predlažem da ga spremate sa mašću, jer po receptima naših baka, to je obavezan sastojak za tijesto. Moje je 1 dan posle bilo čak ukusnije i mekše.
Sastojci za tijesto
500 gr brašna
5 jaja
11 kašika šećera
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
150 gr masti ili maslaca
2 kašike jogurta
Sastojci za fil
1,5 kg zelenih jabuka
2 kašike šećera
2 kašike cimeta
1 kašika ruma ( po želji)
Priprema
1.Jabuke oprati, oguliti i narezati na komade. Poređati ih na pleh, posuti šećerom i peći na 180 stepeni oko 10 minuta, dok ne omekšaju. Izvaditi ih iz rerne, dodati cimet i rum i izgnječiti. ih.
2. Brašno pomiješati sa praškom za pecivo i vanilin šećerom.
3. Jaja sobne temperature umutiti mikserom, polako dodavati šećer, zatim mast sobne temperature i polako dodavati brašno.Miješati mikserom najmanjom brzinom. Tijesto će ispasti gusto, ali takvo i treba da bude.
4.Na dno tepsije, na papiru za pečenje sipati pola tijesta, poravnati i peći ga na 200 stepeni 10 minuta, dok ne požuti. Izvaditi polupečeno tijesto iz rerne, poredjati ravnovjerno na njemu jabuke i ostatak tijesta ravnomjerno preliti preko jabuka peći jos 20 minuta na 200 stepeni.
5.Kada je tijesto pečeno, ukrasimo ga sa šećerom u prahu. Kolač služiti ohlađen.
0 коментара