Salata sa avokadom
23:48
Iako svi znamo kako avokado izgleda i naravno koliko je zdrav, mnogi ne znaju na koji način bi ga iskoristili tj. dodali u neko jelo. Možete ga jesti sirovog, narezanog na kriške, Za bolji ukus dodajte malo limunovog soka ili limete. Možeš ga pripremiti i kao namaz ili umak, a odličan je i narezan u salatama ili sendvičima. Ja sam ga iskoristila za ovu osvježavajuću, ukusnu salatu, koja nam je uz prepečene kriške hleba, bila večera.
Pri kupovini obratite pažnju na to da avokado bude malo mekan.
Sastojci;
1 veći avocado
2 paradajza
1 manja glavica crnog luka
kuvano jaje (po želji)
peršun
1 sok limete (limunov je blaži, pa je bolje upotrijebiti limetu)
maslinovo ulje
biber i so
Priprema:
1. Očišćeni paradajz isjeckajte na kockice, isto tako i luk.
2. Avokado prerežite na pola, ogulite ga i meso izrežite na krupnije kockice. Dodajte ga paradajzu.
3. Prelijte preko sok od limete i maslinovo ulje. Začinite i dobro promiješajte.
4. Na kraju dodajte kuvano jaje i sjeckani peršun.
Napomena: Avokado se mora nakon rezanja što prije jesti, jer će u suprotnom dobiti smeđu boju. Zato ga takođe treba preliti limunovim sokom.
Na prijedlog muža sam u ovoj salati dodala dimljeni losos i ispalo je fantastično! Možete probati i sa ovom kombinacijom, jer je salata bogatijeg ukusa.
Ukoliko želite da vam ova salata bude večera, popržite na krako na vrlo malo maslinovog ulja kriške integralnog hleba i eto vam savršen, lagani obrok.
0 коментара