Domaće kiflice sa sirom
04:42
Mekane i ukusne kiflice koje uljepšaju dan! ;)
Sastojci:
3 dl toplog mlijeka
40 gr svježeg kvasca
2 ravne kašike šećera
1. Ove sastojke skupa pomiješati i sačekati da kvasac nadođe.
600 gr brasna
1 jaje
250 gr slanog sira ( ukoliko sir nije dovoljno slan, posolite ga, inače kiflice neće biti dovoljno slane)
100 gr margarina
2. U brašno dodajte nadošli kvasac, jaje, sir i margarin i sve skupa promiješajte.
100 ml vode
2 ravne supine kašike soli
200 gr slanog sira (po želji), može i bez dodatnog dodavanja sira
2 umućena žumanceta, 1 kašika ulja i malo soli ( sve skupa promiješati- za premazivanje kiflica)
2 kašike susama
3. U tijesto dodajte vodu i so i rukama dobro miješajte, dok ne dobijete glatko tijesto. Mijesite tijesto na površini posutom brašnom, da vam se ne bi lijepilo. Dodavajte brašno po potrebi.
4. Kada ste dobro umijesili tijesto, staviti ga u dublju posudu, pokrijte krpom ili folijom i pustiti da naraste.
5. Kada je tijesto naraslo, na pobrašnjanoj površini ga umijesite na krako, pa podijelite na 2-3 dijela i od svakog dijela kutlačom oblikujte krug. Narežite ga na četvrtine, zatim na osmine, pa na onoliko djelova s obzirom na to koliko kiflice želite. Ja sam izrezala osmine i dobila srednje veličine kiflice, meni su takve najljepše. Na svako parče po želji možete dodatno staviti malo slanog sira, meni su takve još sočnije i ljepše.
6. Urolajte svako parče tijesta, ređajte na nauljanom plehu ili još bolje stavite papir za pečenje. Na kraju ih premažite sa umućenim smjesom od žumanceta, soli i ulja i pospite susasom.
Peći na 180 stepeni oko 25 -30 min, dok ne dobiju lijepu smeđu boju.
Kiflice će biti i sjutradan mekane, pa su idealne za doručak. :)
Sastojci:
3 dl toplog mlijeka
40 gr svježeg kvasca
2 ravne kašike šećera
1. Ove sastojke skupa pomiješati i sačekati da kvasac nadođe.
600 gr brasna
1 jaje
250 gr slanog sira ( ukoliko sir nije dovoljno slan, posolite ga, inače kiflice neće biti dovoljno slane)
100 gr margarina
2. U brašno dodajte nadošli kvasac, jaje, sir i margarin i sve skupa promiješajte.
100 ml vode
2 ravne supine kašike soli
200 gr slanog sira (po želji), može i bez dodatnog dodavanja sira
2 umućena žumanceta, 1 kašika ulja i malo soli ( sve skupa promiješati- za premazivanje kiflica)
2 kašike susama
3. U tijesto dodajte vodu i so i rukama dobro miješajte, dok ne dobijete glatko tijesto. Mijesite tijesto na površini posutom brašnom, da vam se ne bi lijepilo. Dodavajte brašno po potrebi.
4. Kada ste dobro umijesili tijesto, staviti ga u dublju posudu, pokrijte krpom ili folijom i pustiti da naraste.
5. Kada je tijesto naraslo, na pobrašnjanoj površini ga umijesite na krako, pa podijelite na 2-3 dijela i od svakog dijela kutlačom oblikujte krug. Narežite ga na četvrtine, zatim na osmine, pa na onoliko djelova s obzirom na to koliko kiflice želite. Ja sam izrezala osmine i dobila srednje veličine kiflice, meni su takve najljepše. Na svako parče po želji možete dodatno staviti malo slanog sira, meni su takve još sočnije i ljepše.
6. Urolajte svako parče tijesta, ređajte na nauljanom plehu ili još bolje stavite papir za pečenje. Na kraju ih premažite sa umućenim smjesom od žumanceta, soli i ulja i pospite susasom.
Peći na 180 stepeni oko 25 -30 min, dok ne dobiju lijepu smeđu boju.
Kiflice će biti i sjutradan mekane, pa su idealne za doručak. :)
0 коментара