Taljatele sa gamborima i pistacima
04:53
Ako bi ste me pitali šta od tjestenina spremam najbolje, šta je to šta bih izdvojila kao najukusnije i najoriginalnije, taljatele sa gamborima su definitivno na prvom mjestu! Recept je nastao prije 2 mjeseca sasvim slučajno, nisam ni slutila da će ispasti preukusno jelo, koje će oduševiti mog muža, a i mene. Planiram da isto napravim za kućne prijatelje i jedva čekam da čujem komentare. Ukoliko ste ljubitelj gambora, nemojte čekati, neka ovo bude vas izbor za ručak ili večeru, oduševite i vi nekog! Ne brinite, recept je lak i sigurno će vam uspjeti iz prvog pokušaja. Pa da počnemo...
Sastojci za 4 osobe:
1 pakovanje tagliatella
450 gr gambora
3 čena bijelog luka
200 ml pavlake za kuvanje (ne koristite light, jer vam umak neće biti dovoljno gust)
parmezan u komadu ili već narendan ( oko 200 gr)
peršun
maslinovo ulje
pola limuna
oko 150 gr pistacija
200 ml bijelog vina
so, biber
2 velike kašike curry začina (ako spremate jelo za 2 osobe onda 1 kašika curry začina)
Priprema:
1. Bijeli luk očistite i sitno isjeckajte. Popržite ga na kratko (dok ne zamiriše) na maslinovom ulju i dodajte očišćene gambore. Posolite i pobiberite.
2. Nakon 5 min. sipajte bijelo vino i miješajte jedno 3-4 min. Prelijte sa limunovim sokom.
3. Sipajte pavlaku za kuvanje, posolite, smanjite vatru i dodajte parmesan i curry začin.
4. Sa druge strane skuvajte tagliatelle prema uputstvu sa pakovanja. Vodu u kojoj kuvate, posolite i dodajte malo ulja.
5. Kada vam je umak postao malo gušći, izgasite šporet i dodajte skuvane i dobro ocijeđene tjestenine. Dobro promiješajte i servirajte. Preko pospite izdrobljene pistacije (ja sam ih izdrobila uz pomoć kutlače), pospite sjeckanim peršunom i parmezanom.Možete dodati i vrlo malo kvalitetnog maslinovog ulja.
Služite uz bijelo vino i uživajte u jelu!
Sastojci za 4 osobe:
1 pakovanje tagliatella
450 gr gambora
3 čena bijelog luka
200 ml pavlake za kuvanje (ne koristite light, jer vam umak neće biti dovoljno gust)
parmezan u komadu ili već narendan ( oko 200 gr)
peršun
maslinovo ulje
pola limuna
oko 150 gr pistacija
200 ml bijelog vina
so, biber
2 velike kašike curry začina (ako spremate jelo za 2 osobe onda 1 kašika curry začina)
Priprema:
1. Bijeli luk očistite i sitno isjeckajte. Popržite ga na kratko (dok ne zamiriše) na maslinovom ulju i dodajte očišćene gambore. Posolite i pobiberite.
2. Nakon 5 min. sipajte bijelo vino i miješajte jedno 3-4 min. Prelijte sa limunovim sokom.
3. Sipajte pavlaku za kuvanje, posolite, smanjite vatru i dodajte parmesan i curry začin.
4. Sa druge strane skuvajte tagliatelle prema uputstvu sa pakovanja. Vodu u kojoj kuvate, posolite i dodajte malo ulja.
5. Kada vam je umak postao malo gušći, izgasite šporet i dodajte skuvane i dobro ocijeđene tjestenine. Dobro promiješajte i servirajte. Preko pospite izdrobljene pistacije (ja sam ih izdrobila uz pomoć kutlače), pospite sjeckanim peršunom i parmezanom.Možete dodati i vrlo malo kvalitetnog maslinovog ulja.
Služite uz bijelo vino i uživajte u jelu!
0 коментара