Kuvana boranija (stročji fižol) sa goveđim mesom i kiselom pavlakom
09:04
U ljetnjem času se trudim da spremam što laganiju hranu, bogatu svježim povrćem. Ne spremam previše jela na kašiku, baš zbog vrućina, ali čim se temperature snize, ugrabim da skuvam nešto zdravo za 2 dana. Čorbe koje spremam su uvijek ukusnije drugi dan. Pogodne su za zamrzavanje, pa tako i ova boranija. Boranija je veoma korisna namirnica i dobar prirodan antioksidans, kao i lijek za prevenciju i liječenje raznih bolesti. S toga ne izbjegavate ovo zdravo povrće, jer ga od proljeća do jeseni možete naći svježeg na pijaci. Dodatak pavlake je nastao sasvim slučajno, jer sam čorbu previse posolila, pa sam morala da je "spasim" i tako je nastala ova kombinacija. :)Sreća u nesreći, jer je boranija ispala 2 puta bolja nego inače! :D Možete spremati bez mesa, ali ja sam ga namjerno dodala, jer mi je ukus bogatiji i bolji ako ga ima.:) Ionako moja "jača polovina" bez mesa ne priznaje ručak. :D
Sastojci:
400gr goveđeg mesa
400 gr boranije
1-2 krompira
1 crni luk
1 konzerva paradajz u kocki
malo peršuna
2 lovorova lista
1 mala kisela pavlaka
Zaprška
1 kašika brašna
1 kašika aleva paprika
1 kašika paradajz koncetrata ili pelata
so, biber i vegeta
Priprema:
1. Luk očistite i sitno isjeckajte. Meso operate, dobro osušite i isjeckajte na komade.
2. U dubljem loncu sipajte 3 kašike ulja i popržite luk dok ne omekša, zatim dodajte meso i kratko popržite, dok ne dobije boju sa obije strane. Na ovaj način tokom kuvanja, meso zadržava svoju sočnost i vitamine.
3. Sipajte vode do polovine lonca, stavite lovorov list, krompir i pustite da se kuva sa poklopcem oko 30min.
4. Sa vrha kašikom odstranite bijelu pjenu, dodajte boraniju, paradajz i začinite. Pustite da se kuva na srednjoj vatri, dok boranija ne omekša.
5. Kada je boranija skuvana, smanjite vatru, napravite zapšku i polako dodavajte do željene gustoće. Dodajte kiselu pavlaku i dobro promiješajte. Pospite sjeckani peršun. Začinite po potrebi i poslužite toplo.
Prijatno! :)
Sastojci:
400gr goveđeg mesa
400 gr boranije
1-2 krompira
1 crni luk
1 konzerva paradajz u kocki
malo peršuna
2 lovorova lista
1 mala kisela pavlaka
Zaprška
1 kašika brašna
1 kašika aleva paprika
1 kašika paradajz koncetrata ili pelata
so, biber i vegeta
Priprema:
1. Luk očistite i sitno isjeckajte. Meso operate, dobro osušite i isjeckajte na komade.
2. U dubljem loncu sipajte 3 kašike ulja i popržite luk dok ne omekša, zatim dodajte meso i kratko popržite, dok ne dobije boju sa obije strane. Na ovaj način tokom kuvanja, meso zadržava svoju sočnost i vitamine.
3. Sipajte vode do polovine lonca, stavite lovorov list, krompir i pustite da se kuva sa poklopcem oko 30min.
4. Sa vrha kašikom odstranite bijelu pjenu, dodajte boraniju, paradajz i začinite. Pustite da se kuva na srednjoj vatri, dok boranija ne omekša.
5. Kada je boranija skuvana, smanjite vatru, napravite zapšku i polako dodavajte do željene gustoće. Dodajte kiselu pavlaku i dobro promiješajte. Pospite sjeckani peršun. Začinite po potrebi i poslužite toplo.
Prijatno! :)
0 коментара