Ćufte u paradajz sosu
03:14
Ako ne znate šta da spremite za nedeljni ručak, evo jednog predloga za vas. Ovo su preukusne ćufte, koje će vaši ukućani smazati za tren! :) Za prilog možete napraviti pire krompir ili tjestenine.
Sastojci za ćufte:
500 gr mljevenog mesa (svinjsko i goveđe)
1 crvena paprika
1 jaje
1 glavica crnog luka
2 čena bijelog luka
2 kašike prezli
peršun
so i biber (umjesto soli može i vegeta)
Sastojci za paradajz sos:
1 velika konzerva sjeckanog paradajza ( 500gr)
1 čen bijelog luka
svježa basilica, može i suva
200 ml crnog vina
1 kašika šećera
malo origana
so i biber
Priprema:
1. U multipraktiku sameljite crni luk, bijeli luk, papriku i peršun. (Ukoliko nemate ovu spravu, onda što sitnije isjeckajte povrće!).
2. Isjeckano povrće dodajte mljevenom mesu, posolite, pobiberite, dodajte jedno jaje i 2 kašike prezli. Rukama dobro promiješajte sastojke, pokrijte folijom, pa meso stavite u frižideru oko sat vremena.
Prije oblikovanja ćufti, provjerite da li je meso dovoljno slano.
3. Nakon sat vremena izvadite meso iz frižidera i rukama oblikujte ćufte.
4. Na zagrijanom ulju (ulja sipajte do polovine tiganja), ispržite sa svih strane ćufte, dok ne dobiju smeđu boju. Ređajte ih na kuhinjskom papiru, da upije višak masnoće.
5. Na istom ulju na kratko popržite bijeli luk. Dodajte paradajz iz konzerve, šećer, začinite i sipajte crno vino.
6. Nakon 5 min., dodajte ćufe, smanjite vatru i pustite da sve skupa krčka oko 20 min. Po potrebi dolijte vode.
7. Probajte sos i začinite dodatno ukoliko je potrebno. Kada lijepo zgusne, izgasite vatru, pa toplo poslužite uz prilog po želji.
Uživajte!
<3
0 коментара