Sočni portugalski kolač od pomarandže

02:09

Ne, ovo nije tako običan kolač kao što izgleda!
Sezona je pomarandži i iskoristite ih obavezno za kolač poput ovog!

Tokom pripreme, pazite da su vam svi sastojci sobne temperature. Možete koristiti okrugli kalup za torte ili četvrtasti, koji je bolji za rezanje kockica. Moj je iz okruglog kalupa, kao što vidite kockice nisu ispale tako lijepe. Kolač možete preliti glazurom od pomarandže ili ga samo posuti sa šećerom u prahu. Sočan je i nakon 2 dana. Probajte i uvjerite se sami.

Sastojci za biskvit:
 
                                                                    250 gr brašna
                                                                   1 prašak za pecivo
                                                                    3 velike pomarandže
                                                                    4 jaja sobne temperature ( odvojiti žumanca i bjelanca)
                                                                    200 gr šećera
                                                                     1 vanillin šećer
                                                                    150 gr maslaca ili margarina
 
                                                                    Za preliv:

                                                                   1 velika pomarandža
                                                                   100 ml vode
                                                                  1 velika kašika šećera

Priprema:

1. Zagrijte rernu na 180 stepeni. Iscijedite sok od 3 pomarandže i stavite sa strane.
2. Umutite srednjom brzinom maslac sobne temperature i šećer oko 2 min., dok se lijepo ne sjedini.
3. Polako dodavajte jedno po jedno žumance. Smanjite brzinu.
4. Nakon žumanaca, polako dodavajte sok od pomarandže i nastavite sa mućenjem. Mutite srednjom brzinom oko 6-7min
5. U drugoj posudi promiješajte brašno, vanillin šećer i prašak za pecivo. Polako dodavajte tečnoj smjesi i mutite najmanjom brzinom.
6. Posebno umutiti snijeg od bjelanaca i dodavati ga malo po malo u smjesu za biskvit. To morate raditi ručno, nježno, kružnim pokretima u istom smjeru. Kada se lijepo povezalo, stavite papir za pečenje u tepsiju i smjesu pospite preko i lijepo poravnajte.
7. Pecite na 180 stepeni 40 min.
8. Dok se biskvit peče, pripremite glazuru, tako što ćete iscijediti sok od pomarandže i dodati sve što je ostalo od ostalih pomarandži (meso, ne kora). Dolijte malo vode, dodajte šećer i na tihoj vatri miješajte dok ne počne da krčka. Tada sklonite sa strane. Kada se biskvit ispeče, prelijte ga glazurom dok je još vruć.

You Might Also Like

0 коментара

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images

Основни подаци о мени

Subscribe