Integralne špagete sa tunjevinom i porilukom

04:56

Možete primijetiti da u zadnje vrijeme često u kuvanju koristim poriluk (por). Navešću par zanimljivosti o poru koje možda niste znali.
U istoriji je zabilježen kao najmilije jelo cara Nerona, koji ga je svakodnevno jeo kako bi imao lijep glas, a raspisao je i obavezu Rimljanima da ga jedu jednom mjesečno kako bi bolje zvučali. Poriluk se postupno proširio Evropom. Simbol je pobjede i zaštite od rana. Zbog visokog sadržaja vitamina poriluk je važno zimsko povrće te ga treba u to vrijeme obilno jesti. Ja upotrebljavam zamrznuti (iz baste moje svekrve) ili kupim iz prodavnice, još uvijek ga ima. Koristi se cijeli – i bijela stabiljka i zeleno lišće, koje sadrži nekoliko puta više vitamina nego bijeli dio. Preporučuje se jesti ga što više svježeg u salatama. Ja ga u zadnje vrijeme često korisim umjesto crnog luka i jelo mi nekako uvijek bude ljepše, bogatijeg ukusa. Ova kombinacija sa tunjevinom i integralim špagetama je odlična, samo moj savjet vam je da ga nikad ne pržite duže od 3-4 minute, da bi se svi vitamini sačuvali.

Zamrzavanje
Porliluk očistite i dobro operite – posebno obratite pozornost na zemlju koja se zna uvući između slojeva stabiljke, te se zajedno s listovima nareže na komade od 1-2 cm širine. Blanšira se u vreloj vodi 1-2 minute, ocijedi, ohladi i zamrzne u vrećicama u količini za jedan put. Prilikom upotrebe ne treba ga odmrzavati.



Sastojci:

250 gr integralnih špageta
1 veliki poriliuk
2 konzerve tunjevine u maslinovom ulju
malo bijelog luka
peršun
1 limun
so, biber, timijan

Priprema:

1. Špagete stavite da se kuvaju prema uputstvu sa pakovanja.
2. Dobro operite poriluk, isjeckajte ga i pržite na maslinovom ulju 3-4 min.
3. Dodajte malo sjeckanog bijelog luka i kad pusti miris, odmah stavite tunjevinu iz konzerve i smanjite vatru.
4. Sastojke dobro promiješati, posoliti, pobiberiti, dati malo timijana ukoliko imate.
5. Na kraju dodajte špagete koje ste skuvali al dente, dobro promiješajte, iscijedite sok od pola limuna i pospite svježe sjeckanim peršunom. Odlično ide i rendani parmezan ili masline.




 

You Might Also Like

0 коментара

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images

Основни подаци о мени

Subscribe