Tamne palačinke sa kiselom pavlakom i orasima
05:06
Ko još ne voli palačinke? :) Slatke ili slane, nebitno je, volim ih na sve načine. Moja drugarica Milica je veeeeliki ljubitelj palačinki i odlično ih pravi, nekako joj uvijek ispadnu tanke, kao listovi od papira i mekane, ma prosto SAVRŠENE.:) Tražila sam recept od nje, ali ona to pravi odokativno kako bi se reklo, tako da sam iz par puta pokušala da napravim slične i uspjelo mi je.:) Ovaj put nisam pravila klasične, već sam dodala kakao i filovala ih kiselom pavlakom pomiješanom sa mljevenim šećerom, pa ispadne odlična kombinacija! Dodala sam mljevene orahe, možete i mljeveni keks, suvo grožđe ili neko svježe sjeckano voće, npr jagode. Mmmmmmmmm...to ću napraviti sledeći put. :)
Sastojci za slatke palačinke:
2 jaja sobne temperature
150 gr brašna
300ml mlijeka
malo vode ( samo ukoliko vam je smjesa gusta)
1 velika kašika kakao praha (po želji)
malo cimeta (po želji)
prstohvat soli
ulje
Fil:
250 ml kisele pavlake
1 velika kašika šećara u prahu
mljeveni orasi, sjeckano svježe voće, suvo grožđe ili bilo šta drugo po vašem izboru
Priprema:
1. U brašno dodajte jaja, so, mlijeko, kakao i cimet, pa sve dobro ručno ili mikserom promiješajte, dok smjesa ne bude glatka. Palačinke će vam biti tanje ukoliko vam je smjesa rjeđa, pa dodajte malo vode po potrebi.
2. Kiselu pavlaku promiješajte sa šećerom u prahu.
3. Na nauljanom tiganju na srednjoj vatri pržite palačinke dok ne dobiju boju, zatim ih okrenite i kratko popržite na drugoj strani.
4. Pržene palačinke ređajte jedna na drugoj i poklopite tanjirem ili prekrijte folijom, da omekšaju.
5. Premazati ih filom i dodati mljevene orahe. Po želji ih prelijte sa topljenom čokoladom, ili već napravljenim filom, ili ih poslužite uz sladoled, imate dosta izbora.
Uživajte!
Sastojci za slatke palačinke:
2 jaja sobne temperature
150 gr brašna
300ml mlijeka
malo vode ( samo ukoliko vam je smjesa gusta)
1 velika kašika kakao praha (po želji)
malo cimeta (po želji)
prstohvat soli
ulje
Fil:
250 ml kisele pavlake
1 velika kašika šećara u prahu
mljeveni orasi, sjeckano svježe voće, suvo grožđe ili bilo šta drugo po vašem izboru
Priprema:
1. U brašno dodajte jaja, so, mlijeko, kakao i cimet, pa sve dobro ručno ili mikserom promiješajte, dok smjesa ne bude glatka. Palačinke će vam biti tanje ukoliko vam je smjesa rjeđa, pa dodajte malo vode po potrebi.
2. Kiselu pavlaku promiješajte sa šećerom u prahu.
3. Na nauljanom tiganju na srednjoj vatri pržite palačinke dok ne dobiju boju, zatim ih okrenite i kratko popržite na drugoj strani.
4. Pržene palačinke ređajte jedna na drugoj i poklopite tanjirem ili prekrijte folijom, da omekšaju.
5. Premazati ih filom i dodati mljevene orahe. Po želji ih prelijte sa topljenom čokoladom, ili već napravljenim filom, ili ih poslužite uz sladoled, imate dosta izbora.
Uživajte!
2 коментара
Prelijepo ;)
ОдговориИзбришиHvala! :)
ОдговориИзбриши