Jagodni tiramisu

14:27

Preeeeeeeeelijepi ljetnji kolač! Napravila sam ga specijalno za moje  tetke iz Crne Gore, koje su bile prijatno iznenađene. Lagan je, kremast i osvježavajuć. Nekako sam prije posluženja, ugrabila da napravim 2-3 slike, na žalost nisam slikala parče kolače, da se vide slojevi, ali to ću uraditi sledećeg puta, jer ovaj kolač će vrlo brzo biti na  "Must do" listi. :)  Sezona je jagoda, pa iskoristite to!
Sastojci:

400 gr piškota
4 žumanca
150 gr šećera u prahu
1 velika kašika Kristal šećera
 300ml slatke pavlake
500 gr mascarpone sira
 4 šolje mlijeka
1 velika kašika ruma
 3-4 kašike naribane čokolade ili kakao praha
500 gr svježih jagoda

Priprema:

1. Umutite slatku pavlaku i ostavite u frižidru.
2. Jagode oprati, narezati na četvrtine, posuti ih sa malo Kristal šećera, da puste sok.
3. Na pari 7-8 minuta miješajte  žumance sa šećerom u prahu.Miješajte polako, bez prestanka, da se žumance ne bi stvrdnulo i da se ne bi napravile grudvice.
4 Dok se žumance hladi, stavite mlijeko da se skuva. Dodajte mu sok od jagoda.
5 Ohladjeno žumance, dodati u pripremljeni šlag, mutiti mikserom najmanjom brzinom, dodati mascarpone i rum. Kad se sve lijepo sjedini skloniti smjesu sa strane.
6. U mlakom mlijeku u kojem ste dodali sok od jagoda umakajte piškote 2-3 sekunde sa jedne strane i tu stranu redjajte u četvrtastoj posudi prema gore.Premazite kremom, pospite kakao , zatim opet piškote, kremu i na kraju pospite rendanu čokoladu i poređajte iscijeđene jagode.
7.Prije posluženja ostavite kolač da se hladi u frižidru najmanje 3-4 sata!


You Might Also Like

0 коментара

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images

Основни подаци о мени

Subscribe