Cheesecake sa jagodama

22:58

Prvi put je da sam radila cheesecake, koji inače spada u moje omiljene kolače. Uvijek sam jela one "visoke" i kremaste cheesecake-e koji su  bili preliveni višnjama i želatinom. Ovo je nešto drugo, meni se mnogo vise sviđa. Ova varijanta sa domaćim jagodama je jako dobra. Inače u pravom receptu ne idu jagode i šlag na kraju, ali  krajnji rezultat ovog kolača je toliko dobar, da vam predlažem da probate. Ukoliko niste ljubitelj jagoda, možete dodati neko drugo sezonsko voće koje volite, npr. borovnice ili maline.
Sastojci:

200 g Petit Beure keks
6 kašika  običnog šećera
120 g maslaca
500 g  krem sira (npr. ABC, )
1 limun
2 jaja
1 vanillin šećer
1 kesica šlaga
 
Priprema:

  1. Rernu stavite da se grije na 250C.
  2. 200 g Petit Beure kekse sameljite ili nadrobite i izmiješajte sa 3 kašike smeđeg šećera i 120 g  prethodno otopljenog maslaca, sve dobro rukama izmiješajte.
  3. Stavite smjesu u kalup za torte ( moj je dimenzije 28cm, mada vi možete koristiti i manji, s tim da će vam kolač biti deblji) i utisnite da svugdje bude jednako raspoređeno, nemojte utisnuti prejako!
  4. Stavite peći tačno 4 min.
  5. Dok se to peče pripremite  žutu kremu: Izmiksajte 500 g svježeg sira, sok 1 limuna, 2 cijela jaja, 3 kašike običnog šećera i 1 vanil šećer.
  6. Pečene kekse nakon 4 minuta izvadite iz rerne i smanjite temp. na 170C. Žutu kremu prelijte preko pečenog keksa i staviti peći tačno 20 minuta na 170C.
  7. Umutiti slag, jagode isjeći na četvrtine, pa ohlađeni biskvit premazati šlagom i na kraju poređati jagode. Staviti u frižider na nekoliko sati ili još bolje, preko noći.

You Might Also Like

0 коментара

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images

Основни подаци о мени

Subscribe