Špagete carbonara
02:40
Sa malo sastojaka za 15 min. možete napraviti čuvene italijanske špagete carbonara. Spadaju u moje omiljene, zbog glavnog sastojka- slanine.:)
Sastojci za 4 osobe:
250 gr dimljene sjeckane slanine
1 pakovanje špageta ( ja koristim deblje)
200 ml pavlake za kuvanje ( može i kisela pavlaka)
2 žumanca
malo sjeckanog bijelog luka
rendani parmezan
so, biber
maslinovo ulje
Priprema:
1. Na maslinovom ulju pržite slaninu oko 8 min, dodajte sitno sjeckan bijeli luk, pržite još 1-2 minute, dok luk ne zamiriše, pa sve sklonite u posebnu posudu (bez ulja).
2. Skuvajte špagete al dente, iscijedite ih i promiješajte u tiganju gdje se pržila slanina.Izgasite vatru. Posolite i pobiberite.
3. Jaja ručno umutite sa pavlakom za kuvanje i parmezanom, prelijte špagete dok su vruće, brzo promiješajte da se ne stvore grudvice i na kraju dodajte slaninu. Po želji pospite sjeckanim peršunom. Služite toplo!
Sastojci za 4 osobe:
250 gr dimljene sjeckane slanine
1 pakovanje špageta ( ja koristim deblje)
200 ml pavlake za kuvanje ( može i kisela pavlaka)
2 žumanca
malo sjeckanog bijelog luka
rendani parmezan
so, biber
maslinovo ulje
Priprema:
1. Na maslinovom ulju pržite slaninu oko 8 min, dodajte sitno sjeckan bijeli luk, pržite još 1-2 minute, dok luk ne zamiriše, pa sve sklonite u posebnu posudu (bez ulja).
2. Skuvajte špagete al dente, iscijedite ih i promiješajte u tiganju gdje se pržila slanina.Izgasite vatru. Posolite i pobiberite.
3. Jaja ručno umutite sa pavlakom za kuvanje i parmezanom, prelijte špagete dok su vruće, brzo promiješajte da se ne stvore grudvice i na kraju dodajte slaninu. Po želji pospite sjeckanim peršunom. Služite toplo!
0 коментара