Carbonade flamande (goveđi gulaš u sosu od piva i luka)

13:12

Goveđe meso, tamno pivo i luk su glavni sastojci ovog tradicionalnog belgijskog jela. Oni koji nisu ljubitelji piva, neka ne brinu, priukus piva je blag. Jako sam srećna da je moja prva carbonada fantastično uspjela i slobodno mogu reći da je u rangu sa onima koje možete dobiti u restoranima. Važno je samo da izdvojite malo vremena, da kuvate s ljubavlju i rezultat će biti neizbježan.:) Recept nije težak i onima koji vole gulaš toplo preporučujem da probaju ovo jelo, jer će vas sigurno oduševiti!
 Carbonada se u Belgiji služi uz pomfrit. Ako to ne želite, onda možete spremiti pire krompir, palentu, tjestenine...


Sastojci:

2 glavice luka
500 gr goveđeg mesa za gulaš
2 čena bijelog luka
2 kašike maslaca
33 cl tamnog piva (gledajte da je pivo najboljeg kvaliteta)
150 gr sjeckane dimljene slanine
2 supene kašike senfa
2 supene kašike smeđeg šećera
2 supene kašike brašna
2 lovorova lista
malo svježeg timijana ( može i suvi)
svježi peršun
so, biber

Priprema:

1. Meso izrežite na kocke i začinite sa solju i biberom. U posudi u kojoj će se kuvati gulaš, rastopite maslac i pržite meso dok ne dobije boju sa svih strana, zatim ga sklonite sa strane u dubljem tanjiru.
2. U istom loncu dodajte još malo maslaca i popržite luk koji ste isjeckali na listove, nemojte ga sitniti. Dinstajte ga dok ne omekša oko 10 min., pa zatim dodajte sjeckani bijeli luk.
3. Dodajte slaninu isjeckanu na komadiće, pobiberite, dinstajte još 5 min. Sipajte 2 kašike brašna, promiješajte, pa dodavajte pivo, lovorov list, timijan, biber, meso i malo vode, da tečnost bude do sredine lonca. Ne smije biti previše, jer vam sos neće biti dovoljno gust. Ja sam dodala 500ml.
4. Na srednjoj vatri kuvajte 20 min., dodajte šećer i senf, promiješajte i smanjite vatru. Narednih 1h 40min. kuvajte na niskoj vatri, sve dok meso ne bude meko a sos gust. Možda ćete trebati više vremena, sve zavisi od lonca u kojem kuvate i od tečnosti koliko ste dali. Na kraju dodatno začinite ukoliko treba, posuti sjeckanim peršunom i poslužite toplo uz prilog.

Bon Appétit!

Napomena:
Gulaš je najbolje spremiti u ekspres loncu ili u nekoj dubljoj posudi sa dvojnim dnom, međutim, u ovom slučaju trebaće vam 2 sata kuvanja. U ekspres loncu jelo je gotovo za 35-40 min. Ja sam koristila ekspres lonac. Ukoliko imate neka pitanja vezana za spremanje ovog jela slobodno pišite.




 

You Might Also Like

2 коментара

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images

Основни подаци о мени

Subscribe