Marinirana orada sa sosom od kisele pavlake i začina
04:55
Svi znamo koliko su ribe zdrave i niskokalorične. S obzirom da sam porijeklom iz mjesta koje se nalazi blizu Skadaroskog jezera, slatkovodne ribe bile su jedine koje smo spremali na dan naše slave svetog Nikole, 19-og decembra. Od pastrmke, svježih i suvih ukljeva, krapa, dimljenog krapa, šarana, grgeča do jegulje. Majka ih je uvijek pržila u tiganju,koristeći obično ulje, pa je koža bila hrskava, dok je unutrašnjost sočna i ukusna.Od začina koristi: so, bijeli luk, limun i peršun. Riblja čorba (od krapa), mmm, ta ukusna čorba, bogatog ukusa, kako samo ona pusti miris po cijeloj kući. Nadam se da ću jednom naučiti da je napravim, bar približno kao ona. S druge strane, taj isti dan moja tetka Zorica ima slavu, koja takođe na svojoj trpezi ima različite vrste slatkovodnih riba ( većinu ulovi njen muž). :)Neke od njih su spremane sa povrćem u rerni, neke su kuvane, dok su neke pržene na ulju. Ja sam uvijek bila veći ljubitelj ovih običnih- prženih. S obzirom da sam i kod nje išla na slavu, taj dan bih se uvijek najela ribe za čitavu godinu.:)hahaha...
E sad, da se osvrnem na moju oradu, koja spada u morske ribe.:) S obzirom da je bio vikend i da nisam željela umazanu kuhinju, jer je to neizbježno ako pržite u tiganju, ja sam fino ribu i povrće pekla u rerni i ispalo je odlično, s tim što koža nije ispala tako hrskava. Međutim, ovo je zdravija varijanta, jer ne zaboravite, degustatorka je i moja mala Leica. ;)
Sastojci:
200 ml kisele pavlake
2 čena bijelog luka
1 mala kašika timijana
peršun
svježa basilica ( može i suva)
malo ruzmarina
maslinovo ulje
1 limun
so, biber
Priprema:
1. Ribu očistite, operete, i nožem napravite 3 reza na površini, dubine oko 2 cm.
2. Oko 7-8 velikih kašika maslinovog ulja pomiješajte sa peršunom, timijanom, basilicom, ruzmarinom, bijelim lukom, pa dodajte sok od pola limuna. Koristite ako imate multipraktik. Sa pola ove smjese punite izreze, a ostatak sipajte u kiselu pavlaku, dobro promiješajte i stavite da se hladi.
3. Ribu dobro posolite i pobiberite, malo nauljajte i stavite je u vatrostalnu posudu ili pleh, pa dodajte krompir ili šta god volite od povrća i pecite na 180 stepeni oko 35-40 min.
4. Ribu i povrće servirajte uz sos od kisele pavlake i začina i par kriški limuna.
Prijatno!
E sad, da se osvrnem na moju oradu, koja spada u morske ribe.:) S obzirom da je bio vikend i da nisam željela umazanu kuhinju, jer je to neizbježno ako pržite u tiganju, ja sam fino ribu i povrće pekla u rerni i ispalo je odlično, s tim što koža nije ispala tako hrskava. Međutim, ovo je zdravija varijanta, jer ne zaboravite, degustatorka je i moja mala Leica. ;)
Sastojci:
Orada - možete koristiti i neku drugu ribu
krompir200 ml kisele pavlake
2 čena bijelog luka
1 mala kašika timijana
peršun
svježa basilica ( može i suva)
malo ruzmarina
maslinovo ulje
1 limun
so, biber
Priprema:
1. Ribu očistite, operete, i nožem napravite 3 reza na površini, dubine oko 2 cm.
2. Oko 7-8 velikih kašika maslinovog ulja pomiješajte sa peršunom, timijanom, basilicom, ruzmarinom, bijelim lukom, pa dodajte sok od pola limuna. Koristite ako imate multipraktik. Sa pola ove smjese punite izreze, a ostatak sipajte u kiselu pavlaku, dobro promiješajte i stavite da se hladi.
3. Ribu dobro posolite i pobiberite, malo nauljajte i stavite je u vatrostalnu posudu ili pleh, pa dodajte krompir ili šta god volite od povrća i pecite na 180 stepeni oko 35-40 min.
4. Ribu i povrće servirajte uz sos od kisele pavlake i začina i par kriški limuna.
Prijatno!
0 коментара