Čokoladni mousse

10:44

Nakon brojnih degustacija čokoladnog mousse-a po briselskim restoranima, moj muž je čim sam došla u Brisel izveo i ženu da uživa u divoti ovog pjenušavog francuskog deserta. Mousse sam imala prilike i ranije da probam, samo nikada ovako dobar. U Belgiji je to tradicionalan recept, možete ga dobiti u café barovima i svim restoranima. Radoznalost mi nije dala mira, pa sam tvrdo odlučila da ću napraviti SVOJ savršeni mousse! Zapravo, to je bilo iznenađenje za muža i znate šta? Tako je lak i jednostavan za napraviti! Morate se samo strogo držati recepta, imati kvalitetnu čokoladu za kuvanje i rezultat je neizbježan.  '' Predivan je, ne može da se uporedi sa većinom koje sam probao". "Svaka čast ženo, mogu li da dobijem još"... jedni su od komentara mog muža. :) Sa druge strane ćerka otvara umazana usta i čeka na sledeću kašiku mousse-a. E pa lijepo, još malo i za mamu i naša tegla je smazana. :)

 

Sastojci za 4 osobe:

200 gr kvalitetne čokolade za kuvanje
5 velikih kašika smeđeg šećera ( može i bijeli)
2 žumanceta
2 cijela jaja
250 gr slatke pavlake ( smetane za stepanje)

Priprema:

1. Koristite dva žumanceta i dva cijela jaja (a ne samo cijela jaja) kako bi se smjesa bolje povezala! Jajima dodajte smeđi šećer i miješajte pjenačom dok se ne zapjeni.
2. Smjesu kuhajte lagano na pari i cijelo vrijeme miješajte pjenačom. Kada su jaja i šećer fino pjenasto izmiješana, polako dodajte čokoladu i miješajte dok smjesa ne postane glatka.
Kod čokolade je bitno da ni u kojem trenutku ne dođe u kontakt s vodom, zato je bolje sipati manje vode i paziti da dok voda vri, nije u kontakt sa posudom, inače će se stvoriti grudvice a mousse neće imati divan pjenasto-zrakasti ukus.
3. Kada ste skinuli smjesu s pare, dodajte šlag. Bitno je da šlag nije pretvrd, tj. previše istučen. Šlag se dodaje malo po malo, kako biste dobili finu teksturu. Meni uvijek ostane malo šlaga, pa to koristim za dekoraciju.
4. Laganim pokretima umiješavajte šlag u mousse da u sebe povuče zrak.
Kod serviranja, mousse je još uvijek tekuć (ne tvrd) ali ima svoju specifičnu gustoći i čvrstinu.
Sipajte ga u odgovarajuće čaše ili u teglu. Prije poslužinja mousse obavezno ohladiti u frižideru najmanje 3 sata.



Uživajte. ;)


 

You Might Also Like

0 коментара

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images

Основни подаци о мени

Subscribe