Quiche od spanaća i slanine
13:08
Quiche je poznata francuska pita, koja se može praviti na razne načine. Tijesto je hrskavo, dok je unutrašnjost sočna i bogatog ukusa. U Belgiji se može kupiti skoro svugdje. Kada pogledate izloge od pekara, prosto vas mame da ih probate:)) Toliko je ukusa da mi odluka uvijek teško pada.:)
Prvi put sam pravila quiche i koristila sam lisnato tijesto, ispalo je jako dobro. Ovo je brža, jednostavnija varijanta. Pita je idealna za doručak, predjelo ili večeru.
Prvi put sam pravila quiche i koristila sam lisnato tijesto, ispalo je jako dobro. Ovo je brža, jednostavnija varijanta. Pita je idealna za doručak, predjelo ili večeru.
Sastojci:
1 pakovanje lisnatog tijesta
200 gr sjeckane slanine
1 crni luk
300-400 gr svježeg spanaća
3 jaja
150 ml pavlake za kuvanje ili 3 velike kašike kisele pavlake
so, biber
Priprema:
1. Lisnato tijesto razvaljajte toliko da prekrije pleh i stavite ga preko papira za pečenje. Zagrijte rernu na 180 stepeni.
2. Izrežite luk uzduž, nemojte ga sitninti. Dinstajte ga na ulju dok ne omekša, pa dodajte slaninu. Pobiberte i malo posolite.
3. Očišćeni spanać rukama malo usitnite i dodajte ga u tiganj, pa sve skupa miješajte dok spanać ne omekša. Smanjite vatru.
4. Jaja umutite mikserom i dodajte pavlaku za kuvanje ili kiselu pavlaku, posolite i pobiberite.
5. Smjesu iz tiganja sipajte preko lisnatog tijesta,lijepo rasporedite, pa preko svega prelijte umućena jaja. Peći 35-40 min, dok tijesto ne dobije smeđu boju. Možete jesti vruće ili hladno.
Pitu možete spremati i bez slanine, ili umjesto nje sa nekim drugim suvim mesom koji više volite. Umjesto mesa možete dodati šampinjone ili sir.
Pitu možete spremati i bez slanine, ili umjesto nje sa nekim drugim suvim mesom koji više volite. Umjesto mesa možete dodati šampinjone ili sir.
Uživajte!
0 коментара