Punjene jabuke - tufahije
01:03
Tufahije su tradicionalni recept bosanske kuhinje. U pitanju su jabuke koje su punjene orasima i zapečene u rerni. Dekorišu se sa šlagom. Prvi put sam ih probala kod tetke Nevenke i jako su mi se svidjele. S obzirom da u zimskom periodu rada spremam deserte od jabuka, ovaj recept koji sam dobila od tetke je bio prvi na listi.:)
Sastojci:
veće crvene jabuke
malo meda
mljeveni orasi
šlag
Priprema:
1. Jabuke operite, skinite koru i pažljivo napravite udubljenje i skinite košpice.
2. Kada ste jabuke očistili, stavite ih da se kuvaju 15 minuta, da omekšaju. Za to vrijeme upalite pećnicu na 200 stepeni.
3. Dok se jabuke kuvaju, napravite punjenje od mljevenih oraha i jedna do dvije kašike meda.
Ovo zavisi od toga koliko jabuka spremate.
4. Nakon 15 minuta, pažljivo izvadite jabuke iz vode i poređajte ih u vatrostalnu posudu. Napunite ih pripremljenom smjesom od oraha i meda i sipajte malo vode u kojoj su se kuvale u posudu. Pečite ih 35 minuta.
5. Za to vrijeme pripremite šlag i stavite ga u frižideru.
6. Ohlađene jabuke dekorišite šlagom i orasima. Ukoliko su malo suve, pospite ih vodom u kojoj su se kuvale.
Sastojci:
veće crvene jabuke
malo meda
mljeveni orasi
šlag
Priprema:
1. Jabuke operite, skinite koru i pažljivo napravite udubljenje i skinite košpice.
2. Kada ste jabuke očistili, stavite ih da se kuvaju 15 minuta, da omekšaju. Za to vrijeme upalite pećnicu na 200 stepeni.
3. Dok se jabuke kuvaju, napravite punjenje od mljevenih oraha i jedna do dvije kašike meda.
Ovo zavisi od toga koliko jabuka spremate.
4. Nakon 15 minuta, pažljivo izvadite jabuke iz vode i poređajte ih u vatrostalnu posudu. Napunite ih pripremljenom smjesom od oraha i meda i sipajte malo vode u kojoj su se kuvale u posudu. Pečite ih 35 minuta.
5. Za to vrijeme pripremite šlag i stavite ga u frižideru.
6. Ohlađene jabuke dekorišite šlagom i orasima. Ukoliko su malo suve, pospite ih vodom u kojoj su se kuvale.
0 коментара