POHOVANI RIBLJI FILE SA POLENTOM
15:08
Kad imate malo vremena, a želite da napravite zdrav ručak na brzinu, riba može biti pravi izbor. U zamrzivaču skoro uvijek filee (som, oslić, losos). Iako volim da spremam svježu ribu, zamrznuta takođe može biti jako ukusna. Ovaj put sam odlučila da pohujem i bilo je njami, njamiiii.:) Slovenci često koriste polentu kao prilog, to me raduje, jer je ja jako volim. Sprema se vrlo brzo, veoma je zdrava, naročito za majke dojilje, tako kažu. :)
Sastojci za 2 osobe:
2 riblja filea
1 limun
prezle
malo brašna
vegeta ili so
malo bibera
Preliv za ribu:
peršun
bijeli luk
maslinovo ulje
1 kašika senfa
Priprema:
1. Ribu odmrznite tokom noći u frižideru. Za brži način ribu stavite u plastičnu vrećicu za zamrzivač i tako je potopite u hladnu vodu. Jako je važno da je riba potpuno prekrivena vodom.Ovim ćemo smanjiti razvijanje bakterija.
2. Odmrzlu ribu prelijte maslinovim uljem, posolite, pobiberite i uvaljate u brašno, zatim u prezle. Pržite je na vrelom ulju sa svake strane 2-3 minute.
3. Pred kraj prženja preko ribe iscijedite pola limuna. Limun će pomoći da se riba ne preprži previše.
4. Sa druge strane isjeckajte bijeli luk, dodajte maslinovo ulje i senf, dobro promiješajte i sa ovim premažite ribu. Uz ovaj preliv riba će biti dosta sočnija i ukusnija!
Predlog
Kao prilog možete napraviti palentu, pire, salatu ili povrće.
Probajte i uživajte!
Sastojci za 2 osobe:
2 riblja filea
1 limun
prezle
malo brašna
vegeta ili so
malo bibera
Preliv za ribu:
peršun
bijeli luk
maslinovo ulje
1 kašika senfa
Priprema:
1. Ribu odmrznite tokom noći u frižideru. Za brži način ribu stavite u plastičnu vrećicu za zamrzivač i tako je potopite u hladnu vodu. Jako je važno da je riba potpuno prekrivena vodom.Ovim ćemo smanjiti razvijanje bakterija.
2. Odmrzlu ribu prelijte maslinovim uljem, posolite, pobiberite i uvaljate u brašno, zatim u prezle. Pržite je na vrelom ulju sa svake strane 2-3 minute.
3. Pred kraj prženja preko ribe iscijedite pola limuna. Limun će pomoći da se riba ne preprži previše.
4. Sa druge strane isjeckajte bijeli luk, dodajte maslinovo ulje i senf, dobro promiješajte i sa ovim premažite ribu. Uz ovaj preliv riba će biti dosta sočnija i ukusnija!
Predlog
Kao prilog možete napraviti palentu, pire, salatu ili povrće.
Probajte i uživajte!
0 коментара