Tjestenine sa gamborima
07:33
Za pripremanje ovog jela možete koristiti bilo koje tjestenine, ja sam izabrala penne.
Gambore moj muž jako voli i odlučila sam da ga iznenadim sa nekim novim receptom. Malo sam se igrala sa sastojcima koje sam imala i ispalo je ovo fantastično jelo.:) Malo je reći da se moj " najveći" kritičar oduševio! :)
Sastojci za 3 osobe:
200-250 gr svježih ili zamrznutih gambora
200 ml pavlake za kuvanje
tjestenine po želji
150 gr parmezana
1 svježa paprika
bijeli luk
1 struk poriluka
1 limun
malo bijelog vina
rukola (po želji)
so ili vegeta
biber
maslinovo ulje
malo peršuna
Priprema:
1. Operite i isjeckajte poriluk i pržite ga na srednjoj vatri na maslinovom ulju dok ne omekša.
2. Poriluku dodajte sjeckanu papriku i posolite.
3. Dodajte oprane i očišćene gambore, pobiberite, stavite malo soli ili vegete, iscijedite pola limuna i na kratko promiješajte. Sipajte malo bijelog vina i stavite tjestenine da se kuvaju prema uputstvima sa pakovanja.
4. Kada bijelo vino ispari( nakon 3-4 minute), dodajte malo pakovanje pavlake za kuvanje i dobro promiješajte. Vatru smanjite i začinite umak po želji. Dodajte sjeckani peršun
5. Kuvane tjestenine iscijedite i promiješajte sa umakom od gambora. Pospite dosta parmezana, dodajte rukolu i poslužite toplo.
Savjet:
Ukoliko imate višak vremena, skuvane tjestenine možete staviti u vatrostalnu posudu, preliti preko njih umak od gambora, promiješajte i pospite sa dosta parmezana ili gaude( najbolje mješavina oba sira). Stavite da se peče u rernu na 180 stepeni i izvaditi kada parmezan dobije žutu boju. Uživajte!
Gambore moj muž jako voli i odlučila sam da ga iznenadim sa nekim novim receptom. Malo sam se igrala sa sastojcima koje sam imala i ispalo je ovo fantastično jelo.:) Malo je reći da se moj " najveći" kritičar oduševio! :)
200-250 gr svježih ili zamrznutih gambora
200 ml pavlake za kuvanje
tjestenine po želji
150 gr parmezana
1 svježa paprika
bijeli luk
1 struk poriluka
1 limun
malo bijelog vina
rukola (po želji)
so ili vegeta
biber
maslinovo ulje
malo peršuna
Priprema:
1. Operite i isjeckajte poriluk i pržite ga na srednjoj vatri na maslinovom ulju dok ne omekša.
2. Poriluku dodajte sjeckanu papriku i posolite.
3. Dodajte oprane i očišćene gambore, pobiberite, stavite malo soli ili vegete, iscijedite pola limuna i na kratko promiješajte. Sipajte malo bijelog vina i stavite tjestenine da se kuvaju prema uputstvima sa pakovanja.
4. Kada bijelo vino ispari( nakon 3-4 minute), dodajte malo pakovanje pavlake za kuvanje i dobro promiješajte. Vatru smanjite i začinite umak po želji. Dodajte sjeckani peršun
5. Kuvane tjestenine iscijedite i promiješajte sa umakom od gambora. Pospite dosta parmezana, dodajte rukolu i poslužite toplo.
Savjet:
Ukoliko imate višak vremena, skuvane tjestenine možete staviti u vatrostalnu posudu, preliti preko njih umak od gambora, promiješajte i pospite sa dosta parmezana ili gaude( najbolje mješavina oba sira). Stavite da se peče u rernu na 180 stepeni i izvaditi kada parmezan dobije žutu boju. Uživajte!
0 коментара