VANILICE
12:38
Razmišljala na koji način da iskoristim višak domaćeg pekmeza od kajsija i šljiva i sjetila se malenih, sočnih, krhkih vanilica koje je nekad moja baba pravila za sve ukućane, jer su ih svi voljeli. Topile su se u ustima, a što bi vise stajale to bi bile ljepše i mekše. Po starinskom receptu obavezno ih spremati sa svinjskom mašću. Ja sam koristila biljnu mast i razlike nije bilo. :) Čuvajte ih u nekoj kartonskoj ili limenoj kutiji i svakim danom biće vam sve ljepše, naravno ukoliko se odmah ne pojedu. :)
Sastojci:
200gr masti( svinjska ili biljna)
5 kašika šećera
1 jaje
1 žumance
1 vanillin šećer
ribana kora jednog limuna
4 kašike mljevenih oraha
4 kašike mlijeka
400-420gr brašna
pekmez za filovanje
Priprema:
1. Pjenasto umutiti mast i šećer.
2. Dodati jaje i žumance, zatim dodavati postepeno ostale sastojke lagano miješajući.
3. Na kraju dodati brašno. Umutiti glatko tijesto i ostaviti ga umotano u najlon foliju, najmanje pola sada u frižider.
4. Razviti tanko tijesto navies 3mm debljine, čašicom od rakije ili kalupčićem vaditi vanilice. Čašicu umočite povremeno u brašno, da se ne lijepi tijesto.
5. Redjati u podmazan pleh i peći na 180 stepeni oko 15-20 minuta, paziti da ostanu svijetle.
Vanilice ostaviti da se ohlade, pa ih zatim pažljivo vadite i premažite pekmezom i uvaljajte u
šećer u prahu pomiješan sa vanillin šećerom.
0 коментара