OMLET OD ŠPARGLI
13:19
Sezona je špargli, povrća koje je veoma bogato vitaminima, mineralima i vlaknima.Uzgajali su je još stari Egipćani, Grci i Rimljani. Špargle su prije smatrane delikatesom. Pronaći su se mogle samo na stolovima bogataša.Danas je ova ljekovita i ukusna namirnica dostupna svima.
Možete ih spremati na razne načine, a ovaj put odabrala sam da ih spremim sa jajima, jer je kombinacija odlična. Dobićete jako lijep, prije svega zdrav i niskokaloričan doručak.:)
Možete ih spremati na razne načine, a ovaj put odabrala sam da ih spremim sa jajima, jer je kombinacija odlična. Dobićete jako lijep, prije svega zdrav i niskokaloričan doručak.:)
Sastojci za 1 osobu:
2 jaja
2 komada špargli
1 mala glavica crnog luka
so, biber
parmezan
Priprema:
1. Oprati špargle, pa im odrezati donji drvenasti dio ( oko 2-3 cm) i staviti ih u malo slane vode da se kuvaju 5 minuta.
2. Sitno isjeckati crni luk i staviti da se prži na srednjoj vatri.
3. Kada šargle omekšaju, isjeckati ih i dodati prženom luku, posoliti i pobiberiti i smanjiti vatru.
4. Šparglama dodati umućena jaja.
5. Omlet pospite parmezanom i maslinovim uljem.
0 коментара