DOMAĆI ČOKOLADNI SLADOLED
02:56
Donosim vam lak recept za čokoladni sladoled, koji jednom kad spremite, zaboravićete na kupovne.:) Pravo je osvježenje za ove vruće dane. Umjesto čokolade možete dodati neke druge sastojke i uživati u svom omiljenom ukusu.
Sastojci:
4 žumanaca
500ml mlijeka
250 gr slatke pavlake
70 gr šećera
1 kesica vanillin šećera
100 gr čokolade za kuvanje
Priprema:
1. Pjenasto umiješajte žumanca, šećer i vanillin šećer.
2. Mlijeko sagrijte do ključanja i sklonite ga sa šporeta i u njega umiješajte smjesu od žumanaca i šećera.
3. Vratite na šporet i na laganoj vatri miješajte neprestano oko 10 minuta, dok masa ne zgusne ( ne smije da zavre, da ne bi sagorjelo).
4. Dok je smjesa topla u nju staviti komade čokolade, miješati dok se čokolada ne istopi i ohladiti.
5. Umutiti slatku pavlaku u čvrst snijeg i dodati je u ohlađenu kremu. Polako miješati dok se sve lijepo ne sjedini i sipati u plastičnu posudu sa pokrovom ili prekriti folijom. Sladoled mora biti u zamrzivaču najmanje 12 sati prije služenja.
Napomena:
Ukoliko imate vremena, bilo bi dobro da sladoled nakon 2 sata u zamrzivaču promiješate i opet vratite na hlađenje.
Ukoliko želite neki drugi ukus, umjesto čokolade samo dodajte pasirano voće, lješnike, mljeveni keks ili šta god volite.
Sastojci:
4 žumanaca
500ml mlijeka
250 gr slatke pavlake
70 gr šećera
1 kesica vanillin šećera
100 gr čokolade za kuvanje
Priprema:
1. Pjenasto umiješajte žumanca, šećer i vanillin šećer.
2. Mlijeko sagrijte do ključanja i sklonite ga sa šporeta i u njega umiješajte smjesu od žumanaca i šećera.
3. Vratite na šporet i na laganoj vatri miješajte neprestano oko 10 minuta, dok masa ne zgusne ( ne smije da zavre, da ne bi sagorjelo).
4. Dok je smjesa topla u nju staviti komade čokolade, miješati dok se čokolada ne istopi i ohladiti.
5. Umutiti slatku pavlaku u čvrst snijeg i dodati je u ohlađenu kremu. Polako miješati dok se sve lijepo ne sjedini i sipati u plastičnu posudu sa pokrovom ili prekriti folijom. Sladoled mora biti u zamrzivaču najmanje 12 sati prije služenja.
Napomena:
Ukoliko imate vremena, bilo bi dobro da sladoled nakon 2 sata u zamrzivaču promiješate i opet vratite na hlađenje.
Ukoliko želite neki drugi ukus, umjesto čokolade samo dodajte pasirano voće, lješnike, mljeveni keks ili šta god volite.
2 коментара
Predivno! Hvala za recept ;)
ОдговориИзбришиNema na čemu! :) Javi kako je ispao.
ОдговориИзбриши