Čokoladni kolač

02:38

Jedan od mojih omiljenih kolača je upravo ovaj. Jednostavan je za pripremu, sočan, uz šlag ili sladoled je pun pogodak! Možete i staviti istopljenu čokoladu, još bolje! :)




Sastojci:
  • 4 jaja
  • 100 g šećera
  • 200 g margarina
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 4 kašike brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 500 ml l slatke pavlake
  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 1 kašika šećera
Priprema:

1. Žumanca i šećer mutiti dok se ne dobije čvrsta smjesa,. U ovu smjesu dodajte  otopljeni margarin i čokoladu i na kraju umiješati brašno i prašak za pecivo. Na kraju u to dodati snijeg od bjelanaca lagano miješajući.
2. Peći u plehu (20x35cm) ili u kalupu za torte (24-28 cm).  Pleh premazati sa malo maslaca. Peći na 180°C oko 20 min.
3. Slatku pavlaku sa kašikom šećera zagrijati na vatri, potom dodavati izlomljenu čokoladu i miješati dok ne proključa. Skinuti s vatre i nastavite da  miješate dok se smjesa potpuno ne ujednači. Pustiti da se krema još malo hladi uz miješanje.
4.  Kada se biskvit ispekao, preko njega preliti istopljenu čokoladu. Što kremu topliju stavite preko biskvita to će se ona više upiti u biskvit i manje će je ostati na vrhu. Stoga je najbolje staviti srednje toplu.  Kada se kolač ohladi stavite ga u frižideru, da ostane preko noći kako bi se krema potpuno stvrdnula. Meni je ispalo previse kreme od čokolade, pa sam je naredni dan opet istopila i prelila preko kolača.

 

You Might Also Like

0 коментара

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images

Основни подаци о мени

Subscribe